”Ju mer visuell information är, desto mer sannolikt att den blir igenkänd och ihågkommen.”

Ungefär hälften av vår hjärnkapacitet går åt till att se och bearbeta visuella intryck. Så mycket som 75-90 procent av lärandet i ett klassrum sker visuellt. Synen är nyckeln till att interagera med omvärlde, och knäcker alla andra sinnen vad gäller lärande. Många experiment visar att vi är mer benägna att komma ihåg bilder eller foton än ord, vanligen kallat ”the picture superiority effect”, PSE. 

Dr John Medina, hjärnforskare och författare av Brain Rules

Minska den kognitiva belastningen

Inom naturvetenskap måste elever förstå abstrakta koncept som kan vara lika svåra att lära ut som att lära in. Genom att läraren använder relevanta, realistiska representationer kan eleven få en bättre förståelse för koncepten. Läraren kan också hjälpa till att minska den kognitiva belastningen genom att skapa material som inte har onödig information för elevgruppen, och att göra det möjligt att pausa instruktionerna på de ställen där konceptet förklaras på djupet.

HUR DU (UNDER)VISAR MED SENSAVIS

Genom att använda ett visuellt lärverktyg som Sensavis i klassrummet kan läraren nå och inkludera alla elever i lärandet genom att visualisera det abstrakta och komplexa, och på så sätt fånga elevernas intresse och fokus. Interaktiviteten och möjligheten att borra djupare i materialet och utforska tillsammans ökar interaktionen och engagemanget.

Denna mjukvara är helt i pedagogens händer. Den är flexibel och låter pedagogen använda sina ord och sin pedagogik, och sätta takt och nivå som passar elevgruppen.

Lär från kollegor

“3D-visualiseringarna gör inte bara lektionerna mer intressanta, de hjälper till att engagera eleverna eftersom de förstår komplexa koncept och de kommer ihåg kunskapen längre.”

Thoha Saleem, rektor, Ghiyasuddin International School, Maldiverna

“Genom att använda innehållet i Sensavis stärker vi våra lärare eftersom de får engagerande digitalt innehåll som kan hjälpa dem att få varje elev att nå sin fulla potential genom att skapa lärmiljöer som möter elevernas individuella behov. Sensavis hjälper oss att undervisa i viktiga koncept inom STEM (Science, Technology, Engineering, Math), vilket skapar en grund när eleverna ska plugga vidare eller gå ut i arbetslivet.”

Kim Clemmons, Supervisor of Instructional Technology, Wilson County Schools, USA

“Vi använder framstående undervisningsverktyg som Sensavis för att förbättra elevernas förmåga att visualisera och konceptualisera vetenskapliga begrepp. Jag behöver någon form av bildstöd i varje föreläsning, det kan vara en modell, att jag ritar något på tavlan eller visar på en skärm. Mitt mål är att använda Sensavis för att hjälpa eleverna att visualisera begrepp som jag lä utr, och jag hoppas att det gör koncept mer intressanta för studenterna.”

Dr. Anna Norris, Biologiprofessor, Southwestern Michigan College, USA

“Jag ser stora möjligheter i att arbeta med Sensavis i förskolan eftersom barnen får ta del av information på ett sätt som är svårt att förmedla med ord. Vi har många barn med annat modersmål än svenska på Hopprepet. Denna lärmiljö är språkstimulerande och motiverade och kan hjälpa barnen att själva se sammanhang och öka deras förståelse i lärandet. Det komplexa kan göras enklare att förstå och lärsituationerna kan på ett enkelt sätt individ- och gruppanpassas.”

Birgitta Andrén, förskolechef på Upplands Väsby Kommun, Sverige